Azt tapasztalom, hogy a megjelenéssel és az önbecsüléssel kapcsolatos érzések kéz a kézben járnak, különösen akkor, ha negatív reakciókat látunk vagy megjegyzéseket kapunk/hallunk. És lehet, hogy csak képzeljük, mégis ennek az érzésnek a feldolgozása már valós. Ismerős lehet ez Neked is? Megbámulnak vagy akár udvariatlan megjegyzéseket is tehetnek. Különösen igaz ez, ha kilógsz az “elfogadott zónából”. Hajszín, tetoválás, piercing, különc megjelenés, testsúly kérdés – csak néhány azok közül, ami elsőre látható.

Bár ez többet mond el másokról, mint rólad, nehéz lehet magabiztosnak érezni magad, ha gyakran tapasztalod ezt a meggondolatlan vagy barátságtalan viselkedést az emberektől. Érthető, hogy ezek a negatív reakciók, aggodalmat, depressziót, szorongást, idegességet vagy épp haragot váltanak ki. Emiatt is elkerülünk bizonyos helyzeteket, találkozásokat.

Az emberek nem születnek magas vagy alacsony önbecsüléssel. Az önbecsülés idővel fejlődik és időnként ingadozhat is. Ugyanez vonatkozik a testképre is – idővel változhat a saját megjelenésedről alkotott véleményed, valamint az is, hogy mekkora hangsúlyt fektetsz a megjelenésedre. A külső megjelenésünkkel és az önértékelésünkkel kapcsolatos érzéseink gyakran összefüggenek egymással, mert imázsorientált társadalomban élünk.

Mindez fejleszthető: öntudatossággal, önbecsülés növelő gyakorlatokkal – saját magad pozicionálásával és elismerésével. Nem vagy a külsőd rabja! Az érték máshonnan (is) fakad! Vedd számba, leltározz mi mindenben vagy jó! Milyen értékeket képviselsz?

Korlátozottan irányíthatjuk a körülöttünk zajló dolgokat és mások cselekedeteit (külső világunkat). Az, ahogyan ezeket a helyzeteket és viselkedéseket hogyan értelmezzük, hatással van arra, hogyan gondolkodunk és érzünk magunkról (belső világunkról). Önbecsülésünket pedig befolyásolja a külső és belső világunk kölcsönhatása. Ez megmagyarázhatja viselkedésünket és érzéseinket.

Íme néhány olyan gondolkodási folyamat, amelyek negatívan befolyásolhatják önbecsülésünket, és néhány tipp, hogyan kerüljük el őket:

  1. MÁSOKHOZ HASONLÍTOD MAGADAT – ismerőseidhez, hírességekhez, és szeretnél hasonlítani rájuk – megjelenésben, képességekben vagy teljesítményben. Ez hatással lehet az önértékelésedre, mivel a másikat „jobbnak” gondolod és nehezen tudod értékelni saját tulajdonságaidat vagy eredményeidet. Könnyű hagyni, hogy a külső megjelenés és az önbecsülés szorosan összekapcsolódjon erősen imázsorientált társadalmunkban. A valóság az, hogy mindenki más – megjelenésben, tehetségben és képességekben. Mindannyian megítéljük magunkat másokkal szemben, de az önbizalomépítés része a saját tulajdonságaink, tehetségeink és képességeink felismerése is.
  2. NEM LÁTOD A JÓ PONTJAIDAT – Előfordulhat, hogy nehezen ismered fel jó tulajdonságaidat, és ehelyett minden olyan dologra összpontosítasz, amit nem szeretsz magadon/magadban, vagy úgy érzed, hogy nem tudsz jól csinálni. Lehet, hogy nem bízol a képességeidben, tulajdonságaidban és ítélőképességedben. Ha látható különbséggel élsz, ez összefügghet a megjelenéseddel kapcsolatos aggodalmaiddal. De bár mindenkinek vannak gyengeségei, sok mindent jól csinálunk. Ha azon kapod magad, hogy a negatívumokra koncentrálsz, ellensúlyozd ezt azzal, hogy egy olyan képességedre gondolj, amivel rendelkezel, vagy egy olyan dologra, amit ezen a héten csináltál, és amivel elégedett vagy.
  3. AZT GONDOLOD, BÁRMENNYIRE IS PRÓBÁLOD, SOHA NEM FOGADNAK EL – A látható különbségeink miatti aggodalmak azt éreztethetik bennünk, hogy nem vagyunk méltók, nem értékelnek minket, vagy nem kívánnak minket barátként vagy partnerként. Ez érthető érzés egy olyan világban, ahol a megjelenést nagyon fontosnak tartják, de a valódi kapcsolatok sokkal többen alapulnak! Gondolj a kapcsolataidra, és gondold át: “mit szeretsz ezekben az emberekben?” Valószínűleg nem azt, ahogyan kinéznek! Inkább a személyiségüket, a közös tevékenységeiteket, a humorérzéküket, a melegségüket vagy a beszélgetéseket. Hidd el mások is így fognak gondolni Rád. A negatív gondolkodási folyamatok felvállalásán és megfordításán kívül más gyakorlati módszerek is vannak az alacsony önbecsülés kezelésére:
  • Legyen Neked is egy pozitív támogató kapcsolati hálód (család/barátok/iskolatársak/kollégák)!
  • Ne szenvedj csendben, beszélj valakivel, ha rosszul érzed Magad!
  • Csinálj olyan dolgokat, amiket élvezel, amelyek boldoggá tesznek vagy kiteljesedettnek érzed benne Magadat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: