HOGYAN KAPCSOLÓDIK ÖSSZE A FIZIKAI MEGJELENÉS ÉS AZ ÖNÉRTÉKELÉS?

Azt tapasztalom, hogy a megjelenéssel és az önbecsüléssel kapcsolatos érzések kéz a kézben járnak, különösen akkor, ha negatív reakciókat látunk vagy megjegyzéseket kapunk/hallunk. És lehet, hogy csak képzeljük, mégis ennek az érzésnek a feldolgozása már valós. Ismerős lehet ez Neked is? Megbámulnak vagy akár udvariatlan megjegyzéseket is tehetnek. Különösen igaz ez, ha kilógsz az “elfogadott zónából”. Hajszín, tetoválás, piercing, különc megjelenés, testsúly kérdés – csak néhány azok közül, ami elsőre látható.

Bár ez többet mond el másokról, mint rólad, nehéz lehet magabiztosnak érezni magad, ha gyakran tapasztalod ezt a meggondolatlan vagy barátságtalan viselkedést az emberektől. Érthető, hogy ezek a negatív reakciók, aggodalmat, depressziót, szorongást, idegességet vagy épp haragot váltanak ki. Emiatt is elkerülünk bizonyos helyzeteket, találkozásokat.

Az emberek nem születnek magas vagy alacsony önbecsüléssel. Az önbecsülés idővel fejlődik és időnként ingadozhat is. Ugyanez vonatkozik a testképre is – idővel változhat a saját megjelenésedről alkotott véleményed, valamint az is, hogy mekkora hangsúlyt fektetsz a megjelenésedre. A külső megjelenésünkkel és az önértékelésünkkel kapcsolatos érzéseink gyakran összefüggenek egymással, mert imázsorientált társadalomban élünk.

Mindez fejleszthető: öntudatossággal, önbecsülés növelő gyakorlatokkal – saját magad pozicionálásával és elismerésével. Nem vagy a külsőd rabja! Az érték máshonnan (is) fakad! Vedd számba, leltározz mi mindenben vagy jó! Milyen értékeket képviselsz?

Korlátozottan irányíthatjuk a körülöttünk zajló dolgokat és mások cselekedeteit (külső világunkat). Az, ahogyan ezeket a helyzeteket és viselkedéseket hogyan értelmezzük, hatással van arra, hogyan gondolkodunk és érzünk magunkról (belső világunkról). Önbecsülésünket pedig befolyásolja a külső és belső világunk kölcsönhatása. Ez megmagyarázhatja viselkedésünket és érzéseinket.

Íme néhány olyan gondolkodási folyamat, amelyek negatívan befolyásolhatják önbecsülésünket, és néhány tipp, hogyan kerüljük el őket:

 1. MÁSOKHOZ HASONLÍTOD MAGADAT – ismerőseidhez, hírességekhez, és szeretnél hasonlítani rájuk – megjelenésben, képességekben vagy teljesítményben. Ez hatással lehet az önértékelésedre, mivel a másikat „jobbnak” gondolod és nehezen tudod értékelni saját tulajdonságaidat vagy eredményeidet. Könnyű hagyni, hogy a külső megjelenés és az önbecsülés szorosan összekapcsolódjon erősen imázsorientált társadalmunkban. A valóság az, hogy mindenki más – megjelenésben, tehetségben és képességekben. Mindannyian megítéljük magunkat másokkal szemben, de az önbizalomépítés része a saját tulajdonságaink, tehetségeink és képességeink felismerése is.
 2. NEM LÁTOD A JÓ PONTJAIDAT – Előfordulhat, hogy nehezen ismered fel jó tulajdonságaidat, és ehelyett minden olyan dologra összpontosítasz, amit nem szeretsz magadon/magadban, vagy úgy érzed, hogy nem tudsz jól csinálni. Lehet, hogy nem bízol a képességeidben, tulajdonságaidban és ítélőképességedben. Ha látható különbséggel élsz, ez összefügghet a megjelenéseddel kapcsolatos aggodalmaiddal. De bár mindenkinek vannak gyengeségei, sok mindent jól csinálunk. Ha azon kapod magad, hogy a negatívumokra koncentrálsz, ellensúlyozd ezt azzal, hogy egy olyan képességedre gondolj, amivel rendelkezel, vagy egy olyan dologra, amit ezen a héten csináltál, és amivel elégedett vagy.
 3. AZT GONDOLOD, BÁRMENNYIRE IS PRÓBÁLOD, SOHA NEM FOGADNAK EL – A látható különbségeink miatti aggodalmak azt éreztethetik bennünk, hogy nem vagyunk méltók, nem értékelnek minket, vagy nem kívánnak minket barátként vagy partnerként. Ez érthető érzés egy olyan világban, ahol a megjelenést nagyon fontosnak tartják, de a valódi kapcsolatok sokkal többen alapulnak! Gondolj a kapcsolataidra, és gondold át: “mit szeretsz ezekben az emberekben?” Valószínűleg nem azt, ahogyan kinéznek! Inkább a személyiségüket, a közös tevékenységeiteket, a humorérzéküket, a melegségüket vagy a beszélgetéseket. Hidd el mások is így fognak gondolni Rád. A negatív gondolkodási folyamatok felvállalásán és megfordításán kívül más gyakorlati módszerek is vannak az alacsony önbecsülés kezelésére:
 • Legyen Neked is egy pozitív támogató kapcsolati hálód (család/barátok/iskolatársak/kollégák)!
 • Ne szenvedj csendben, beszélj valakivel, ha rosszul érzed Magad!
 • Csinálj olyan dolgokat, amiket élvezel, amelyek boldoggá tesznek vagy kiteljesedettnek érzed benne Magadat!

Önfejlesztés – De hogyan? Minden, ami mögötte van

A legjobb érzés a világon, ha fejlődhetünk azokban a dolgokban, amelyeket szeretünk csinálni. Ha edzeni jársz, jó érzés egyre erősebbnek látni Magadat. Ha egy munkát szeretnél elnyerni, egyre hasznosabbnak fogod érezni az összegyűjtött tudást. Miközben épp a befektetésedre fókuszálsz, akkor jó érzés, amikor a hozamok meghozzák a kívánt eredményt.

Erőt ad egy bizonyos szintű kompetenciával jelen lenni az életben. Ami a munkát illeti, bizonyosan vannak olyan területek, amiben nagyon jó vagy, sőt jobb, mint a legtöbb kolléga. A kompetencia által hasznosabbnak érzed Magadat, ezt érzi a családod és barátaid is, sőt megkockáztatom, hogy ezáltal ez a világ is jobbá válik.

A kínálat bőséges önfejlesztés témában. Válasszunk valós céllal.

Eddig ez igen pozitív képet mutat. Ám emellett azt is látom, hogy kialakult egy olyan kultúra, amely az önfejlesztést öncélúnak vagy épp céltól független, önálló hobbinak tekinti. Szinte receptre kínálják, mintha ez minden esetben a megoldás lenne az életben felmerült kihívásokra vagy kritikus helyzetekre. Magad alatt vagy? Próbáld meg fejleszteni Magad. Elbocsátottak? Van egy önfejlesztő könyv, ami pont jó erre az esetre. Szakítottatok? Van egy videó, amiben éppen a kapcsolatok általi önfejlesztéséről beszélnek.

Önmagad fejlesztése nyilvánvalóan nemes és érdemes cél. Egy dolog van, amit szerintem érdemes meggondolni, hogy valójában milyen szándék húzódik meg az önfejlesztés mögött. Az önfejlesztés nem válasz minden esetre. Ezt azt a téves képzetet adja, mintha olyan mértékben fejleszthetnénk magunkat, hogy már nem kell foglalkoznunk az élet küzdelmeivel, már soha nem fogunk bizonytalanságot érezni a testünkkel, tudásunkkal kapcsolatban, vagy hogy annyira felfejlesztettük szociális készségeinket, hogy mindenkinek tetszeni fogunk. Ezzel ugyanis elfedjük a valós bizonytalanságunkat.

Ami ilyenkor segít, hogy ha egy nehéz helyzettel találkozunk, ássunk le a gyökérokig. Mi okozza valójában a helyzet nehézségét? Mennyire tudom pontosan megfogalmazni az érzésemet ebben a helyzetben. Mit is akarok valójában ehelyett? Itt és most ez nem jó, de mi legyen belőle, hová szeretnék eljutni. És a legfontosabb, hogy Miért szeretnék oda eljutni. Mit fog ez hozni Számomra?

Azért tegyél meg valamit mert igazán érdekel, ne azért, hogy másnál jobb legyél.

A tettek számítanak. Ha 100+ könyvet elolvasol a világ legsikeresebb embereinek tanácsaival nem ér annyit, amennyit érhetne, ha aztán nem cselekszel. Ami elválasztja a hobbit az eredménytől, az a cselekvés. Az igazi személyes növekedés és siker a cselekvésből származik, nem az „önfejlesztésből”. A személyes fejlődés segíthet az életed bizonyos területein, de nem egyedül ez a szakmai siker kulcsa. És ez akár befolyásolhatja valódi eredményeidet.

Elvárássá vált a folyamatos fejlődés, és megszállottak lettünk a tudás és információ halmozásban. Ehelyett inkább állj meg egy pillanatra és gondold át.

Mi a célja annak, amiben most benne vagy?  Mi az, ami Téged vezet? Hogyan döntesz a célról?

A megszállottság miatt sokan kiégnek és Burnout szindrómában szenvednek, ami a munkahelyi stressz egy fajtája, a fizikai, érzelmi vagy mentális kimerültség állapota, amelynek súlyos következményei vannak az önbecsülésre nézve is.    

Ha tiszta a cél és letisztult az oda vezető út, akkor az energiádat jól fogod beosztani. A célhoz érés pedig büszkeséggel fog eltölteni. A fejlődés céllal történjen.

Meglátom az összefüggéseket

Van abban valami felemelő érzés, amikor egy kérdésre, esetre, kihívásra holisztikusan – egészében tudok ránézni. Amikor nem a tünet viszi el a fókuszomat, nem egyetlen tényezőre figyelek csupán, hanem az a célom, hogy meglássam az összefüggéseket, feltárjam a dolgok mögött rejtőző valódi nehézségeket.

Coaching és fejlesztés témában több területen is képeztem és fejlesztettem magamat. Nem csupán a kíváncsiság vitt az utamon, hanem a tanulás során, és a saját működésem során is visszaigazolódott, hogy az összefüggéseket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az belső gondolatvilágunk, a készségeink, a hitünk, önmagunk megbecsülése mind nyomot hagy a tetteinken, a döntéseinken, sőt a megjelenésünkön és viselkedésünkön is. A munka világában (is) lényegi elem, hogy a magabiztosságunk mennyire süt át véleménynyilvánításunkon, az öltözködésünkön, az együttműködésen vagy éppen egy konfliktuskezelésen.

Nekiültem hát, hogy vizuálisan is megjelenítsem miért fontos az, hogy több nézőpont és tudáselem is megjelenik a munkámban. Hogyan is függ össze a stílus a szakmai énünkkel, az ifjúsági coaching az üzleti világgal, illetve miért jó, hogy megjelenik a tréneri és tanácsadói szemlélet a munkámban.

Bármi ami nem lehetetlen, megtehető, ha az ember valóban rászánja magát arra, hogy megtegye, és eltökélt arra, hogy meg kell tennie.

Nicholas Winton

A mai világunk kihívásai – VUCA – azaz változó, bizonytalan, összefüggéseken alapuló és összetett – ösztönöznek arra, hogy meglássam a kapcsolódási pontokat. Minél jobban közelítem ezeket a területeket egymáshoz, annál inkább kirajzolódik, hogy együttesen tudják azt a jóllétet és hitelességet megteremteni, ami segít Önmagad megélésében, képviselésében és hitében. Ez a gondolat felmelegíti a szívemet és bizonyosságot ad, hogy érdemes önnön fejlődésünkbe fektetni.

Ez a tudásom leképezése. Amennyiben szeretnél részt venni egy ilyen komplex elemzésben várom kérdésedet.

Életkortól független, hogy éppen melyik területen szeretnél Önmagadon dolgozni. Lehet az szakmai, személyiség, stílus vagy éppen egy fontos készség.

A felismerés pillanatában már megtetted az első lépést! Váltsd valóra! Ebben tudlak kísérni.

A modellszakma, ahol a szépség nemcsak érdek nélkül tetszik

Egy kivételes írást, illetve ennek a vázát adó interjúkat szeretném megosztani Veletek most itt az oldalamon. A téma mindig időszerű, hiszen a szépségről, az erre épülő szakmáról és ehhez társított érzelmekről mindig van véleményünk. Ám emellett az is különleges, hogy az írás egy 18 éves lány „tollából” és gondolataiból származik. Bartha Boglárka nem másra vállalkozott, minthogy annak jár utána, hogy igazak-e azok a feltételezések, amit a laikusok a szépségideálról gondolnak, a szakmából adódó önértékelési zavarokról, a modellekkel kapcsolatos tévhitekről és sztereotípiákról. Az első interjú velem készült Stílus coach minőségemben, míg a második egy hús-vér modellel, Cintiával aki 18 évesen már 4 év tapasztalattal rendelkezik.

I. Interjú a Stílus Coach-al, Pap Edinával

Mit értünk, szépség és modell alatt?

Szépség alatt önmagában egy múlandó és változó állapotot értünk, ami minden kultúrában, korszakban és minden ember szemében különböző. Egy nőn mind a külső, mind a belső tulajdonságok fontosak, de a külső tulajdonságokat meg lehet szépíteni belső erényekkel, mint például az intelligenciával, becsületességgel, kecsességgel és eleganciával. Ezek mind örök erények. Az idő előre haladtával az adott ideálok sokat és állandóan változnak. A szépség számomra nagyon szubjektív dolog és egyéni ízlés kérdése is. Leginkább a kisugárzást érzékeljük elsőre, nem feltétlenül a fizikai tulajdonságokat. A fizikai tulajdonságok megítélése időről-időre változik, amit befolyásol a társadalom, az egészségről alkotott vélemény. Én szépnek tartom azt, aki kiegyensúlyozottságot mutat, illetve azt, ha valakin van egy nagyon emlékezetes és egyedi rész. Ez lehet például a szem, a bőr, arcforma, az arányok különlegessége. Mindannyiunk számára fontos, hogy szépnek tudjuk érezni magunkat, mert ez az önértékelésünkre is komoly hatással van.

Te miért választottad Stílus Coaching szakmát, mi motivált ebben?

Engem mindig is vonzott a divat, a színek világa, a testbeszéd tudatossága és emellett szeretem a támogató és segítő munkát. Évekkel ezelőtt elmentem én is egy stílus tanácsadóhoz, és az a nap tényleg sok újat adott, de abban nem segített, hogy a saját negatív gondolataimat a testemről le tudjam küzdeni. A Stílus coaching annyiban más, hogy itt az önismerettel, önelfogadással is foglalkozom, a Nő, a Férfi belső önképével. Nagyon megható az a pillanat a stílus coaching során amikor egy általam szépnek látott nő, a sok önostorozás és kishitűség után végre felismeri a saját értékeit és elkezdi látni magát más szemmel – valósan. Kivirul, tervezni kezd, szinte centimétereket nő ahogyan tartja magát.

Mit gondolsz, miért ilyen divatos napjainkban a modell szakma?

Nagyon vizuális világban élünk. A kép, amit látunk hatással van a gondolatainkra. Én a modellszakmát művészetnek is látom, olyan alkotást hoznak létre közösen, ami lehet fotó, de egy bemutatón vagy reklámvideón mindez megelevenedik. Hat ránk, befolyásol, gondolatokat ébreszt, inspirál. Ez igazi csapatmunka, amibe mindenki beleteszi a maga 100%-os részét.

Lehet-e bárkiből modell?

Az utóbbi években szerencsére megváltozott a modellszakma. Már nem csupán a klasszikus értelemben vett szépségre van igény, hanem a szépség mellett a megfelelő személyiséget is keresik. Most több lehetősége van a modelleknek, mint eddig bármikor. Dolgozhat csak az arcával, reklám vagy a kifutón, lehet plus size modell is, ami szélesíti a palettát. Egy jó csapattal (sminkes, fodrász, fotós) nagyon hatásos eredményt lehet elérni. Kell a belső tűz és az elkötelezettség is, hiszen ez átjön a tekinteten. A különlegesség is beemelhet valakit a modellek világába – gondoljunk csak a bőrhibás modell Winnie Harlow sikertörténetére, Mirian Njoh albínó modellre vagy Farkas Évi plus size modellre. A legfontosabb kritérium azonban az, hogy fotogén legyen. Vannak olyan arcok, amelyek egyszerűen életre kelnek a képeken, valami árad belőlük, és ez tud bennünket a hatalmába keríteni.

Vannak ennek a szakmának veszélyei és buktatói? A legfontosabb szerintem az önismeret, önbecsülés és önértékelés. Döntse el magában, hogy ez belefér-e az ő értékrendjébe. Támogatni fogja-e őt a céljai elérésében. Mivel a személyiség is sokban meghatározza, hogy sikeresen tud-e ebben a szakmában dolgozni (mennyire introvertált vagy extrovertált). Csak olyan ügynökséget válasszon, aminek jó a megítélése, amivel tud azonosulni, hisz benne, szimpatikus a kapcsolattartó. A bizalom fontos az első lépéseknél. Ez egy olyan szakma, ahol nagyon rendben kell lenni fejben. Szükség van mentális erőre és felkészültségre, hogy ne omoljon össze a modell önértékelése. Ha egészségen az önmagáról alkotott képe akkor nem is lesz olyan sérülékeny ebben a pörgős szakmában, meg tudja őrizni a méltóságát. Ha céltudatos és ebbe be tudja illeszteni a modellkedést, van elhivatottsága – de nem mindenáron, csak, ami belefér az értékrendjébe, akkor nem sérül csak fejlődik.

Szerinted, mi határozza meg a divatot?

A divat hatalmas üzlet. Sokkal több embert érint, mint gondolnánk – az alapanyagok termelőitől kezdve, a vásárlókon át egészen a gyártókig. Ezáltal tudunk egyéniségek lenni, különbözőképpen kifejezni önmagunkat. Ha akarjuk lehetünk elegánsak, romantikusak, bohémok. A divatot most leginkább az utca embere határozza meg. A tervezők is inspirálódnak és az utcai öltözetekből merítenek ötleteket. Akár Te is tudod az öltözékeddel befolyásolni a trendet. A mikrokörnyezetedben mindenképpen. Aztán belép a hírességek vonala – hiszen egyfajta példaképek, akikre felnézünk, akikre hasonlítani szeretnénk. Tudom, ők rengeteg pénzt, időt és energiát fordítanak a külsejükre, amelyet nem biztos, hogy bárki megengedhet magának. Tehát ha másért nem is, de a sok munka és pénz miatt, amelyet önmaguk, saját testük, bőrük, hajuk szépségére áldoznak, megéri figyelni rájuk. Így a divat alakulását ők is erőteljesen befolyásolják.

Miért szeretne valaki divatos, tetszetős, csinos lenni?

Az első benyomás sokat számít. Akár üzleti, akár magáncélú a találkozás sok információt szerzünk egymásról pusztán a külső által. Ehhez hozzájön még a viselkedés és a nonverbális kommunikáció. Egészen más a viselkedése egy olyan embernek, aki magabiztos és rendben van az önbizalma, és más egy olyan embernek, aki valamilyen oknál vagy hiedelemnél fogva önbizalomhiányos. Mi emberek a negatív önképünket sokszor a külsőnkre vezetjük vissza: „túl csúnya /kövér /sovány /alacsony /magas /aránytalan vagyok”. De tényleg minden az adottságainkon múlik? A válaszom, hogy szerencsére nem. Egy stílus tanácsadó és coach meg tudja mutatni, hogy hozhatod ki a külsődből a maximumot!

Ha van változó divat, van állandó is? Mi az, ami mindig stílusos lesz?

Az mindig stílusos, ha a személyiségünknek megfelelő személyes stílust választjuk. 5 alapstílus van (természetes, klasszikus, drámai, kreatív és romantikus). Ebből kettőt érdemes a ruháinkban és kiegészítőinkben követni. Ezáltal születik meg egy Rád jellemző stílus. Ne keverd össze-vissza. Az időtlen ruhadarabok mindig stílusosak – klasszikus színek (kék, fekete, fehér, szürke), semleges színek, finom anyagok, az alakodra illő, jól szabott ruhadarabok. A minőség a mennyiség felett.

Meghatározza-e valakinek a státuszát, ha valaki divatos?

A divatos helyett én inkább a személyes márkát, az image-t szeretem használni. Ennek a személyes márkának a kialakításában benne foglaltatik a munkaköri pozíció, hogy milyen típusú cégnél dolgozik, mi az értékrendje, mit szeretne magáról közölni. Ha ez mind összhangban van akkor lesz hiteles. A személyes márka az „egész emberről” szól, azt mondjuk rá, hogy „egyben van”. Ezért a külső jellemzőknek meg kell egyeznie a belsővel is. A teljes identitás összehangolását jelenti. Képességeit, tehetségét, hozzáállását a vizuális, érzelmi és verbális identitás részét képezik. A személyes márkaépítés az üzleti üzenet

II. Beszélgetés egy modellel – Cintia

Cintia egy 18 éves diák – négy éve foglalkozik modellkedéssel, megtapasztalta, hogy mennyi munka kell egy jól fizető álláshoz, és, hogy ez mennyi áldozattal jár. Hatalmas tapasztalatot gyűjtött a világról. Tisztában van vele, kiben lehet megbízni, hogy mennyi nehézsége is van ennek a szakmának, és ha nem vagyunk résen, pórul járhatunk.

Hogyan kezdődött a modell karriered? Mi ösztönzött erre, esetleg felfedezett valaki? A szüleid hogyan fogadták? Nekem soha az életben nem jutott ez eszembe, csak nagyon cingár, magas, piszkalábú voltam, az Instagramon vagánykodtam amikor egy ügynökség megkeresett, és én naívan elmentem hozzájuk és leszerződtem, amikor még 14 éves voltam. Anyukám nagyon támogatott, azt gondolta, hogy én sztár leszek majd. Apukámat nem érdekelte, ő azt mondta, hogy ez hülyeség, ezt ne csináljam, semmi értelme, inkább tanuljak, nem fogok ebből megélni. Úgyhogy anyukám az, aki a mai napig nagyon támogat és mondja, hogy menjek, utazzak.

Hogyan néz ki egy munkanapod?

Itthon nem igazán szoktam dolgozni, mert szinte elvárják, hogy ingyen dolgozzak. Ha külföldön vagyok, akkor úgy néz ki egy napom, hogy reggel kapok egy e-mailt, amiben benne van az egész napom. Mikor hol kell lennem, benne van kb. öt cím, ahova el kell mennem a nap folyamán, és akkor vagy taxival, vagy tömegközlekedéssel megyek. Ezek általában castingok, és viszem magammal a kiskönyvemet, amiben benne vannak a fotóim és viszek magammal egy kártyát, amiről meg tudnak ismerni utólag. Ott kb. egy percet találkozom a klienssel, aki hívott, majd pár nap múlva visszajeleznek, hogy kellek-e vagy nem. Mindig egyedül megyek.

Más modell társaid külseje befolyásolt-e valaha? Hogyan figyelsz oda az alakodra, kinézetedre? Van-e egy ügynökség által megszabott diétád, vagy edzés terved?

Igen, sajnos én az a típus vagyok, aki soha nincs magával megelégedve. Van egy egészséges önbizalmam, de nem tudom eldönteni, hogy elmenjek a nőiesebb vonalba és edzzek, vagy fogyókúrázzak, ha olyan munkát akarok elvállalni, ahol a vékonyabbakra van szükség. (pl. megláttam a Kendal Jennert). Nagyon sokat edzek, figyelek a táplálkozásomra, ha van olyan nap amikor tudom, hogy van egy nagyon fontos casting, akkor előtte a szervezetemet totál kiürítem, nem eszek, nem iszom, mert tudom, hogy a víz a bőrömet teljesen felfújja, ha viszont nem iszom akkor teljesen leszálkásodok. Céltudatos vagyok, és ha valamit el akarok érni, akkor tudom, hogy néha ez kell hozzá.

Hogyan tudod összeegyeztetni a modellkedést a tanulmányaiddal és a magánéleteddel?

Az elmúlt három évben utaztam, akkor teljesen magántanuló voltam, de amikor hazajöttem mindent be kellett pótolni, osztályozó vizsgákat kellett tennem. Az eredményekkel nagyon nem foglalkoztam, mondván csak görbüljön, az eredmény lényegében nem számít. Így toltam az éveket, mondván, majd utolsó években belehúzok. És most, amikor utoljára kimentem Milánóba, éreztem, hogy így nem lesz jó. Onnantól kezdve egyéni tanrendem lett, ami azt jelenti, hogy hazajöttem és be kellett pótolnom a dolgozatokat. Most az érettségi előtt már nem utazom, számítanak a jegyek és tudom, hogy a kettő együtt nem megy. El kell dönteni, hogy melyiket akarja az ember. Nem akarok 26 évesen üres fejjel ülni sehol, most a tanulás a legfontosabb. Itthon nem vállalok munkát, kapcsolata az embernek nem igazán lehet.

Mit gondolsz, ebben a szakmában csak a külső számít?

Nem, sőt, ha megnézed a legnagyobb topmodelleket, nekik olyan személyiségük van, ha megjelennek az robban, és a legtöbb lánynak nincs nyelvtudása, nem tudnak megszólalni. Így nem fognak felvenni, viszont, ha nem olyan a külsőd viszont a személyiséged megnyerő és el tudod magad adni, akkor megvettek.

Van példaképed?

Igen, nekem a number one Winnie Harlow a foltos képű. Egyszer voltunk bulizni és ott táncolt. Ő nekem a nagy favoritom. Nagyon más, mint mi félig fekete, félig fehér. Mindig néztem az Instagrammon, hogy mennyire más, mint mi, és amikor ott állt mellettem rájöttem, hogy ugyanolyan, mint én semmivel sem másabb, csak több ember ismeri.

Összességében miben és mennyire változtatta meg az életedet ez a szakma?

A személyiségemet változtatta meg, a nyelvtudásomat a talpraesettségemet. Nagyon jó emberismerő lettem, és ha kérdeznek tőlem valamit tudom, hogy mire kíváncsiak igazán és az emberekkel való kapcsolataim teljesen átértékelődtek.

III. Összegzés

Ha valaki ténylegesen benne van a szakmában az előnyére is fordíthatja, pozitívan profitálhat belőle. A manökenek, ha sikeresek az egész világot bejárhatják, élményeket gyűjtenek. Külföldön az ember csak magára számíthat, ezért később magabiztosak és talpraesettek lesznek. A sok távollét miatt jobban értékelik személyes kapcsolataikat. Megtanulják kiben bízhatnak, és hogy mik a valódi szándékok. A test teljes kontroll alatt van tartva, de ennek van, hogy a modellek örülnek, mivel, ha ezt ténylegesen tudják irányításuk alatt tartani és tisztában vannak a testük szükségleteivel, akkor ez nem fordul át életveszélyes helyzetbe. Így ezek a szabályok egy egészséges testet és lelket tudnak eredményezni.

Szép vagy. Ahogy régen. Ahogy mindig. Ahogy most is. De most még szebb. Akkor is, ha bent vihar dúl, ha nem sima a víztükör, ha nem ragyog a Nap, ha… és ezért költözni kell. De most nem a belső ragyogásnak kell kiköltöznie arcodra, szemeidbe, mosolyodba. A külső ragyogásnak kell beköltöznie lelkedbe.

Csitáry-Hock Tamás

Hogyan készítsük fel a kamaszokat a jövő(jük)re?

Jelen világunk annyira gyorsan változik, hogy az embernek, és főleg a kamasznak épp elég ezzel megbirkózni. A fiataloknak még annyival nehezebb a helyzetük, hogy Önmaguk megismerésének is éppen a kellős közepében vannak. Tombolnak a hormonok, készülnek az ideológiák, hullámzó az érzelmi állapotuk, kétségeik támadhatnak saját képességeikben és kapcsolataikban.

Ennek kezeléséhez szükségük lesz egy nagy adag önismeretre. És ez nem egy egyszeri ÉN-leltárkészítés, mert ez folyamatos kell legyen. A különböző helyzetek, konfliktusok, sikerek és kudarcok folyamatos ÉN-tanulási lehetőséget és kihívásokat támasztanak a kamaszokkal szemben. Sokszor hallani az üzleti életben, hogy VUCA világban élünk, mely mozaikszó az alábbit jelenti:

V – volatility: változékonyság

U – uncertainty: bizonytalanság

C – complexity: komplexitás

A – ambiguity: kétértelműség 

Hogy miért érdekes ez már kamaszkorban? A rugalmasság, a nyitottság, az együttműködés képessége, a komplex gondolkodásmód még fontosabb, mint valaha. A pályafutások során szükségük lesz a megújulás, az alkalmazkodás képességére. Ez a készség már kamaszkorban jól mérhető. Fogadjátok kérlek a legújabb cikkünket ebben a témában.

Küldetésemnek tartom, hogy a fiatalokat segítsem ebben a folyamatban. Most felnőtt fejjel érzem át igazán, hogy az új generáció korai fejlesztése és támogatása kulcsfontosságú és a pedagógia, segítő-támogató szakma mennyi mindent tehet ezért, mekkora lendületet adhat az egyéni fejlődésnek!

Trénerként hát belevágtam, és kifejezetten a 13-19 éves korosztálynak szerveztem-terveztem tematikus táborokat. Idén is a nyári táboraink éppen arra épülnek, hogy a fiatalokat egy inspiráló környezetben, agilis technikával, tréning és coaching módszertannal minél közelebb vigyük Önmaguk felfedezéséhez. Készségeik látványosan fejleszthetőek ebben az életszakaszban. Ezt segítik a bevált tesztek, felmérések és mélyelemzések is. Kiváló vendégelőadókkal olyan programokat állítottunk össze, ami által javul a kommunikációs készségük, együttműködésük, konfliktuskezelésük, újfajta gondolkodási és tervezési sémákat tanulnak. Saját korosztályban, sok-sok gyakorlattal, visszajelzéssel és persze játékkal. Mert a játék által nemcsak az elme lakik jól, hanem a lélek is.

Bővebb tudnivalók az Arany19 Coaching, Fejlesztés, Stílus központ FB oldalán található az Események fülön:

https://www.facebook.com/pg/arany19coachingfejlesztesstilus/events/

Mert Benned van, aki lehetsz!

Pap Edina – Style & Business Coach, Tréner, Tanácsadó

Önbizalom – a különleges hozzávaló

Ezen a héten izgalmas felmérést végeztem a Stílus és Önbizalom FB csoportom tagjai között, melyben azt kutattam, hogy ki hogyan éli meg ezt a most kialakult válsághelyzetet. Milyen hatással van az önbizalmára és ezen milyen módszerekkel és eszközökkel igyekszik felülemelkedni. Itt találhatjátok a csoport által adott válaszokat a szófelhőkben.

Miért jó, ha tudatosan felméred és növeled az önbizalmadat? Az önbizalom életünk szinte minden eleméhez kapcsolódik, amely egy boldog és teljes élethez fontos.

 1. Kevesebb félelem és szorongás

Minél magabiztosabbá válsz, annál jobban megnyugtathatod a benned lévő hangot, amely azt mondja: „Nem tudom megcsinálni” vagy „Nem rajtam múlik”. Képes leszel arra, hogy lecsillapítsd ezen gondolataidat, és inkább az értékeiddel összhangban cselekedjél.

Ha alacsony az önbizalmad, akkor valószínűleg ismerős a gyakori kétkedés, a halogatás és az aggodalom érzése. Mindez szorongáshoz vezet. De ha önbizalommal töltöd fel Magadat, akkor képes leszel a túlagyalást megállítani és elhallgattathatod a saját belső kritikusodat.

2. Nagyobb motiváció

Az önbizalom építése azt jelenti, hogy olyan apró lépéseket teszel, amelyek tartós eredményt jelentenek a teljesítményedben. Ha valaha is megtanultál egy nyelvet, elsajátítottál egy készségeket, elértél egy sport célt, vagy leküzdöttél egy kudarcot, akkor jó úton vagy. Ahogy a magabiztosságod növekszik, egyre inkább képes leszel kibővíteni képességeidet. A „Mi van, ha” gondolatok továbbra is felmerülnek, de önbizalommal ezek a gondolatok már nem bénítanak. Jelenleg át kell gondolnod, hogy szükséges-e újabb ismereteket, készségeket elsajátítanod, ami segíti a válsághelyzet utáni újraindítást. Lehet, hogy újratervezésre lesz szükséged. Ha bízol Önmagadban, akkor tervezetten és kisebb stresszel haladhatsz a változás útján.

3. Több rugalmasság – Reziliencia

Az önbizalom megadja Számodra azokat a készségeket és megbirkózó módszereket, amelyekkel kezelheted a változásokat és a kudarcokat. Olyan sok a változás napjainkban, amihez alkalmazkodunk. Az önbizalom nem azt jelenti, hogy néha nem fogsz elbukni. De tudni fogod, hogy képes leszel kezelni a kihívásokat. Még akkor is, ha olyan dolgok merülnek fel, mint ez a krízishelyzet.

Miközben folyamatosan arra törekszel, hogy új dolgokat próbáljál ki, elkezded valóban megérteni, hogy a kudarc és a hiba miként vezetnek a növekedéshez. Gyakran nehéz azt elfogadni, hogy a kudarc az élet része. Paradox módon, ha jobban vagy hajlandó elbukni, valójában többet fogsz elérni – mert nem az sulykolod, hogy minden 100% -ban tökéletes kell legyen, mielőtt cselekszel

4. Fejlődés a kapcsolatokban

Ellentmondásosnak tűnhet, de ha nagyobb önbizalommal bírsz, akkor kevésbé koncentrálsz Önmagadra. Ilyen nem mindennapi helyzetben, mint a mostani, az emberek bele vannak merülve saját gondolataikba és gondjaikba. Amikor ebből ki tudsz lépni, akkor valódi kapcsolatot tudsz kiépíteni másokkal. Tisztábban látod a saját helyzetedet. Jobban fogod élvezni a velük való interakciókat, mert nem fogsz annyira aggódni, hogy milyen benyomást keltesz, és nem fogod összehasonlítani Magadat másokkal.

5. Az erősebb autentikus Én

Végül az önbizalom a Te valós Énedből indul ki, abból, hogy ki vagy valójában. Így képes leszel elfogadni a gyengeségeidet, tudván, hogy ezek nem változtatják meg az értékeidet. Képes leszel arra, hogy megünnepeld az erősségeidet, és teljesebben tudd őket a célodért felhasználni. Tetteid összhangban lesznek az elveiddel, és céltudatosabban fogsz haladni.

Tudni fogod ki vagy és hova juthatsz el. Tudni fogod hogyan jelenj meg, hogyan hallasd a hangodat, hogyan állj ki Magadért. Más szavakkal, önbizalommal képes leszel arra, hogy a lehető legjobb formádban tudj működni.

Minden, ami hatással van a Stílusodra. Holisztikus szemlélet a megjelenésben.

Számomra a Stílus nem csupán a ruhák egymásra rétegzését jelenti. Számít ahogy viseljük, és amit rajtuk keresztül szándékozunk mondani magunkról. A végeredményt illetően jelentős különbség van aközött, hogy némi erőfeszítést és tudatosságot teszünk a megjelenésükbe, és aközött, hogy pusztán azért vesszük magunkra a ruhákat, mert inkább nem lennénk mezítelenek. A Számodra megfelelő stílussal ki tudod mutatni a egyediségedet. Ez önismeretet is kíván, ami nem szerezhető meg egy nap alatt.

Mindemellett számos dolog befolyásolja a személyes stílust, és meglepő módon soknak nincs is köze a divatiparhoz. A márkák és a trendek megjelenítésével foglalkozó médián túl, más dolgok is befolyásolják az általános ízlésünket. Íme 11 dolog, amelyek befolyásolják a Te ízlésedet is:

A személyiségünk. Attól függően, hogy az alapszemélyiségünk mennyire introvertált vagy extrovertált változik a választott színek élénksége, intenzitása, mintázata. A személyiség beazonosításával a Stílus coaching betekintést nyújt a motivációkba, tevékenységekbe és a kommunikációs stílusba. A folyamat által felismerjük a belső értékeket, az önértékelés állapotát, a önbecsülés és érdemesség forrásait, a stressz okait, a nem-verbális kommunikációt, a viselkedési attitűdöt és a tanulási stílust.

Az éghajlat, ahol élünk. Mi élvezhetjük a 4 évszak változatosságát. Ilyen szempontból be kell fektetnünk minőségi téli termékekbe, de ugyanúgy a meleg nyári időjárást is kiálló minőségi darabokba. A mi éghajlatunkon ez megosztja a költségvetésünket, ezért jobban oda kell figyelni, hogy amit veszünk az tartós és minőségi legyen.

A munkánk. A munkanapokon a cég öltözködési kódexe az irányadó, ha van egyenruha, vagy színekre, fazonra vonatkozó előírás, akkor eszerint kell választani. A költségvetésünk nagy részét pedig olyan ruhadarabokra költjük, amit 8:00 és 17:00 között viselünk majd. Érdemes egy elemzést végezni, hogy 1 hét alatt hogyan oszlik meg a különböző programok aránya. Ezekhez pedig rendeljük hozzá a szükséges megjelenési és öltözködési szabályokat. Így elkerülhető, hogy valamiből túlvásároljuk magunkat, míg egy fontos területet alulértékelünk.

Más emberek. Az emberek többségének veleszületett vágya, hogy a társaik elfogadják. Ez a vágy befolyásolja a ruhaválasztásunkat is, hogy ne feltétlenül tűnjünk ki. Ezért is tűnnek a divattervezők, művészek különcnek vagy furcsának. Emellett az emberek olyan dolgokat is szeretnének viselni, amiben vonzónak tűnnek a másik nem számára. A párunk stílusa vagy a munkatársaink szintén befolyásolhatják a stílusunkat.

A hobbink. Kiváltképp igaz ez arra, ha a hobbink konkrétan része lehet a megjelenésünknek. Kézimunka, kötés, horgolás, saját rajz és grafika, ami mintájában, színében azonnal megjelenhet. A természetesség vonz? Az anyagokban biztosan ki lehet ezt fejezni. Állatvédelem? Utalhat a minta és felirat erre.

Sport. A sport annyira hat az érzelmeinkre, hogy befolyásolhat bennünket a színek társításánál és a márkahűségnél. Sok sportcsapat olyan színekkel rendelkezik, amelyek nemcsak a csapat szellemiségét ösztönzik, hanem harmonikusan kiegészítik egymást. Bordó és Kék – csakis Barcelona, Tűzpiros – Ferrari szurkolóknak.

Bútorok. Ha jobban szeretjük a 2 személyes kanapét a sarokgarnitúránál, akkor az az általános ízlésünket tükrözi. Egy bőrgarnitúrát vennénk, de a költségvetésünk szerint csak az összeszerelhető bútort engedhetjük meg magunknak? Nem számít, mert ha szemügyre tudjuk venni a finom dolgokat, ha tudjuk értékelni a részleteket, akkor tudni fogjuk, hogy a jó miért “jó”. Tehát akármit is keresünk, az igényes szemünk képes megmondani a különbséget a gagyi és az ízléses között. Ugyanez a szem alakítja az ízlésünket a ruhák területén. Jobban megértjük, hogy mi néz ki jól rajtunk, végül is már odafigyelünk arra, hogy mi jól néz ki az otthonunkban. A színek és stílus összhangja megjelenik a falakon belül és kívül.

Építészet Minden bizonnyal mindenkinek van kedvenc korszaka az építészi stílusokat illetően vagy van kedvenc építésze akinek izgalmasak a megoldásai. Antoni Gaudi, Frank Lloyd Wright vagy Ybl Miklós munkája sokakat megihletett már. Az esztétikai szempontból vonzó épületek és terek szintén befolyásolják általános ízlésünket. Akár a minimalizmust részesítjük előnyben, akár a Reneszánsz kor gazdag formavilágát kedveljük, mindegyik az esztétikai preferenciánknak felel meg. Ez a ruhatárunkban visszaköszönhet a szabásvonalakban.

Grafika A művészet és a stílus mindig szorosan kapcsolódott egymáshoz. Régi klasszikusok jelennek meg pólókon vagy ruhamintákban. Akár a Mona Lisa vagy Andy Warhol képei gyakori felhasználásúak a tervezők között. Manapság a grafikai tervezés játszik nagy szerepet játszik abban, amit valaki visel. Gondoljunk csak a logókra, feliratokra, kinyilatkoztatásokra.

Filmek Mindenki meg tud nevezni jó néhány stílusikont rövid időn belül. Beugorhatnak filmről, díjátadóról vagy szimplán utcai paparazzi felvételről. Neves színészek, férfiideálok valószínűleg több férfi stílusát befolyásolták, mint a divattervezők. Ikonikus, amikor egy karakter és a színész stílusa úgy isten igazából egymásra talál. Ez az igazi inspiráció, amit mi is beemelhetünk a saját stílusunkba.

Zene A zene és a stílus között is kapcsolat van. A zenei ízlésed valószínűleg a stílusod egyik kreatív forrása. Egy bizonyos műfaj rajongói hajlamosak saját „egyenruhájukat” alkalmazni, hogy felismerjék egymást. A nap végén a zene gyakran kapu a stílus világába, mert arra ösztönöz, hogy úgy tekints a ruhára, mint eszközre az ízlésedet és stílusod kifejezésére a világ számára. A világzene, a szub-kultúrális zene, a népzene elemei, színvilága is hatással van a stílusunk kialakításra is.

Jelen korunkban, amikor globálisan elérhetőek ugyanazok a trendek, zenék, márkák, eléggé tud a megjelenés is uniformizálódni. Rövid időn belül jutnak el ezek az információk és hatások a világon az emberekhez. És mégis – a társadalom amelyben élünk, a városunkra vagy közösségünkre jellemző ízlésvilág, a személyes preferenciánk mind egyedi megoldásokat is kínálnak. Ami megkülönböztethető. Ezen hatások alapján alkosd meg a Saját világodat – Légy Önmagad!

Kapcsolódjon a személyiség és a stílus!

Személyiségtípusunk a stílusban is megjelenik. Személyiségtípusunk velünk született – bár a nevelés, illetve társadalmi hatások módosíthatják. A legtöbb esetben 2 – néha 3 – típus jegyei keverednek bennünk különféle arányban. Abban az esetben, ha valamelyik típus erősen dominál, az már csecsemőkorban felfedezhető. Elterjedt mostanában a DISC személyiség analízis, amely 4 típust különít el.

 • Piros – Kolerikus
 • Sárga – Szangvinikus
 • Zöld – Flegmatikus
 • Kék – Melankolikus

Neked mi a domináns személyiségszíned? A tesztből megtudhatod – amelyik a legtöbb pontot kapja. A tesztet itt tudod kitölteni, ingyenes:http://medock.hu/teszt_temperamentum#

A jegyek jellegzetességei:

Piros

Erősségei: aktív, irányító, határozott, magabiztos, gyakorlatias, Gyengéi: munkamániás, kritikus, hibáztató, türelmetlen, hajlamos a manipulációra, diktatórikus, ingerlékeny, indulatosStílusa: szereti a legjobb minőséget, a márkás ruhákat, kütyüket, órákat. Domináns az öltözködésben is, de inkább visszafogott az eleganciája.


Sárga

Erősségei: vonzó, humoros, derűs, vidám, őszinte, spontán, lelkes, ötletes, kíváncsi, ösztönző, energikus, jó kapcsolatteremtőGyengéi: szórakozott, rendetlen, szétszórt, nem kitartó, feledékeny, gyenge név- és számmemóriája van, hajlamos a füllentésreStílusa: szereti a harsány színeket, célja, hogy kitűnjön a tömegből. Imádja az ékszereket, a modern, divatos dolgokat, akkor is ha az nem márkás. Feltűnő lehet a smink és a frizura is.

Kék

Erősségei: átgondolt, elemző, komoly, rendes, kitartó, szervezett, tervszerű, együtt érző. Gyengéi: perfekcionista, pesszimista, sértődékeny, nyomasztó, kritikus. Stílusa: Konzervatív stílust kedvelik, ruháik általában élére vasalt, klasszikus dizájnt képviselik. Ruháik praktikusak és jó minőségűek – de nem sznob. Nem szeretnek feleslegesen költeni és flancolni

Zöld

Erősségei: türelmes, kiegyensúlyozott, nyugodt, higgadt, alkalmazkodó, barátságos, figyelmes. Gyengéi: lusta, motiválatlan, halogató, konfliktuskerülő, makacs, döntésképtelen. Stílusa: öltözetük visszafogott, kerülik az extravagáns, feltűnő darabokat. Ékszereihez sokszor érzelmileg kötődik, esetleg családi ékszer. Elsődleges szempont a kényelem, kötődnek a kedvenc darabokhoz.