Hogyan készítsük fel a kamaszokat a jövő(jük)re?

Jelen világunk annyira gyorsan változik, hogy az embernek, és főleg a kamasznak épp elég ezzel megbirkózni. A fiataloknak még annyival nehezebb a helyzetük, hogy Önmaguk megismerésének is éppen a kellős közepében vannak. Tombolnak a hormonok, készülnek az ideológiák, hullámzó az érzelmi állapotuk, kétségeik támadhatnak saját képességeikben és kapcsolataikban.

Ennek kezeléséhez szükségük lesz egy nagy adag önismeretre. És ez nem egy egyszeri ÉN-leltárkészítés, mert ez folyamatos kell legyen. A különböző helyzetek, konfliktusok, sikerek és kudarcok folyamatos ÉN-tanulási lehetőséget és kihívásokat támasztanak a kamaszokkal szemben. Sokszor hallani az üzleti életben, hogy VUCA világban élünk, mely mozaikszó az alábbit jelenti:

V – volatility: változékonyság

U – uncertainty: bizonytalanság

C – complexity: komplexitás

A – ambiguity: kétértelműség 

Hogy miért érdekes ez már kamaszkorban? A rugalmasság, a nyitottság, az együttműködés képessége, a komplex gondolkodásmód még fontosabb, mint valaha. A pályafutások során szükségük lesz a megújulás, az alkalmazkodás képességére. Ez a készség már kamaszkorban jól mérhető. Fogadjátok kérlek a legújabb cikkünket ebben a témában.

Küldetésemnek tartom, hogy a fiatalokat segítsem ebben a folyamatban. Most felnőtt fejjel érzem át igazán, hogy az új generáció korai fejlesztése és támogatása kulcsfontosságú és a pedagógia, segítő-támogató szakma mennyi mindent tehet ezért, mekkora lendületet adhat az egyéni fejlődésnek!

Trénerként hát belevágtam, és kifejezetten a 13-19 éves korosztálynak szerveztem-terveztem tematikus táborokat. Idén is a nyári táboraink éppen arra épülnek, hogy a fiatalokat egy inspiráló környezetben, agilis technikával, tréning és coaching módszertannal minél közelebb vigyük Önmaguk felfedezéséhez. Készségeik látványosan fejleszthetőek ebben az életszakaszban. Ezt segítik a bevált tesztek, felmérések és mélyelemzések is. Kiváló vendégelőadókkal olyan programokat állítottunk össze, ami által javul a kommunikációs készségük, együttműködésük, konfliktuskezelésük, újfajta gondolkodási és tervezési sémákat tanulnak. Saját korosztályban, sok-sok gyakorlattal, visszajelzéssel és persze játékkal. Mert a játék által nemcsak az elme lakik jól, hanem a lélek is.

Bővebb tudnivalók az Arany19 Coaching, Fejlesztés, Stílus központ FB oldalán található az Események fülön:

https://www.facebook.com/pg/arany19coachingfejlesztesstilus/events/

Mert Benned van, aki lehetsz!

Pap Edina – Style & Business Coach, Tréner, Tanácsadó

Önbizalom – a különleges hozzávaló

Ezen a héten izgalmas felmérést végeztem a Stílus és Önbizalom FB csoportom tagjai között, melyben azt kutattam, hogy ki hogyan éli meg ezt a most kialakult válsághelyzetet. Milyen hatással van az önbizalmára és ezen milyen módszerekkel és eszközökkel igyekszik felülemelkedni. Itt találhatjátok a csoport által adott válaszokat a szófelhőkben.

Miért jó, ha tudatosan felméred és növeled az önbizalmadat? Az önbizalom életünk szinte minden eleméhez kapcsolódik, amely egy boldog és teljes élethez fontos.

  1. Kevesebb félelem és szorongás

Minél magabiztosabbá válsz, annál jobban megnyugtathatod a benned lévő hangot, amely azt mondja: „Nem tudom megcsinálni” vagy „Nem rajtam múlik”. Képes leszel arra, hogy lecsillapítsd ezen gondolataidat, és inkább az értékeiddel összhangban cselekedjél.

Ha alacsony az önbizalmad, akkor valószínűleg ismerős a gyakori kétkedés, a halogatás és az aggodalom érzése. Mindez szorongáshoz vezet. De ha önbizalommal töltöd fel Magadat, akkor képes leszel a túlagyalást megállítani és elhallgattathatod a saját belső kritikusodat.

2. Nagyobb motiváció

Az önbizalom építése azt jelenti, hogy olyan apró lépéseket teszel, amelyek tartós eredményt jelentenek a teljesítményedben. Ha valaha is megtanultál egy nyelvet, elsajátítottál egy készségeket, elértél egy sport célt, vagy leküzdöttél egy kudarcot, akkor jó úton vagy. Ahogy a magabiztosságod növekszik, egyre inkább képes leszel kibővíteni képességeidet. A „Mi van, ha” gondolatok továbbra is felmerülnek, de önbizalommal ezek a gondolatok már nem bénítanak. Jelenleg át kell gondolnod, hogy szükséges-e újabb ismereteket, készségeket elsajátítanod, ami segíti a válsághelyzet utáni újraindítást. Lehet, hogy újratervezésre lesz szükséged. Ha bízol Önmagadban, akkor tervezetten és kisebb stresszel haladhatsz a változás útján.

3. Több rugalmasság – Reziliencia

Az önbizalom megadja Számodra azokat a készségeket és megbirkózó módszereket, amelyekkel kezelheted a változásokat és a kudarcokat. Olyan sok a változás napjainkban, amihez alkalmazkodunk. Az önbizalom nem azt jelenti, hogy néha nem fogsz elbukni. De tudni fogod, hogy képes leszel kezelni a kihívásokat. Még akkor is, ha olyan dolgok merülnek fel, mint ez a krízishelyzet.

Miközben folyamatosan arra törekszel, hogy új dolgokat próbáljál ki, elkezded valóban megérteni, hogy a kudarc és a hiba miként vezetnek a növekedéshez. Gyakran nehéz azt elfogadni, hogy a kudarc az élet része. Paradox módon, ha jobban vagy hajlandó elbukni, valójában többet fogsz elérni – mert nem az sulykolod, hogy minden 100% -ban tökéletes kell legyen, mielőtt cselekszel

4. Fejlődés a kapcsolatokban

Ellentmondásosnak tűnhet, de ha nagyobb önbizalommal bírsz, akkor kevésbé koncentrálsz Önmagadra. Ilyen nem mindennapi helyzetben, mint a mostani, az emberek bele vannak merülve saját gondolataikba és gondjaikba. Amikor ebből ki tudsz lépni, akkor valódi kapcsolatot tudsz kiépíteni másokkal. Tisztábban látod a saját helyzetedet. Jobban fogod élvezni a velük való interakciókat, mert nem fogsz annyira aggódni, hogy milyen benyomást keltesz, és nem fogod összehasonlítani Magadat másokkal.

5. Az erősebb autentikus Én

Végül az önbizalom a Te valós Énedből indul ki, abból, hogy ki vagy valójában. Így képes leszel elfogadni a gyengeségeidet, tudván, hogy ezek nem változtatják meg az értékeidet. Képes leszel arra, hogy megünnepeld az erősségeidet, és teljesebben tudd őket a célodért felhasználni. Tetteid összhangban lesznek az elveiddel, és céltudatosabban fogsz haladni.

Tudni fogod ki vagy és hova juthatsz el. Tudni fogod hogyan jelenj meg, hogyan hallasd a hangodat, hogyan állj ki Magadért. Más szavakkal, önbizalommal képes leszel arra, hogy a lehető legjobb formádban tudj működni.

Minden, ami hatással van a Stílusodra. Holisztikus szemlélet a megjelenésben.

Számomra a Stílus nem csupán a ruhák egymásra rétegzését jelenti. Számít ahogy viseljük, és amit rajtuk keresztül szándékozunk mondani magunkról. A végeredményt illetően jelentős különbség van aközött, hogy némi erőfeszítést és tudatosságot teszünk a megjelenésükbe, és aközött, hogy pusztán azért vesszük magunkra a ruhákat, mert inkább nem lennénk mezítelenek. A Számodra megfelelő stílussal ki tudod mutatni a egyediségedet. Ez önismeretet is kíván, ami nem szerezhető meg egy nap alatt.

Mindemellett számos dolog befolyásolja a személyes stílust, és meglepő módon soknak nincs is köze a divatiparhoz. A márkák és a trendek megjelenítésével foglalkozó médián túl, más dolgok is befolyásolják az általános ízlésünket. Íme 11 dolog, amelyek befolyásolják a Te ízlésedet is:

A személyiségünk. Attól függően, hogy az alapszemélyiségünk mennyire introvertált vagy extrovertált változik a választott színek élénksége, intenzitása, mintázata. A személyiség beazonosításával a Stílus coaching betekintést nyújt a motivációkba, tevékenységekbe és a kommunikációs stílusba. A folyamat által felismerjük a belső értékeket, az önértékelés állapotát, a önbecsülés és érdemesség forrásait, a stressz okait, a nem-verbális kommunikációt, a viselkedési attitűdöt és a tanulási stílust.

Az éghajlat, ahol élünk. Mi élvezhetjük a 4 évszak változatosságát. Ilyen szempontból be kell fektetnünk minőségi téli termékekbe, de ugyanúgy a meleg nyári időjárást is kiálló minőségi darabokba. A mi éghajlatunkon ez megosztja a költségvetésünket, ezért jobban oda kell figyelni, hogy amit veszünk az tartós és minőségi legyen.

A munkánk. A munkanapokon a cég öltözködési kódexe az irányadó, ha van egyenruha, vagy színekre, fazonra vonatkozó előírás, akkor eszerint kell választani. A költségvetésünk nagy részét pedig olyan ruhadarabokra költjük, amit 8:00 és 17:00 között viselünk majd. Érdemes egy elemzést végezni, hogy 1 hét alatt hogyan oszlik meg a különböző programok aránya. Ezekhez pedig rendeljük hozzá a szükséges megjelenési és öltözködési szabályokat. Így elkerülhető, hogy valamiből túlvásároljuk magunkat, míg egy fontos területet alulértékelünk.

Más emberek. Az emberek többségének veleszületett vágya, hogy a társaik elfogadják. Ez a vágy befolyásolja a ruhaválasztásunkat is, hogy ne feltétlenül tűnjünk ki. Ezért is tűnnek a divattervezők, művészek különcnek vagy furcsának. Emellett az emberek olyan dolgokat is szeretnének viselni, amiben vonzónak tűnnek a másik nem számára. A párunk stílusa vagy a munkatársaink szintén befolyásolhatják a stílusunkat.

A hobbink. Kiváltképp igaz ez arra, ha a hobbink konkrétan része lehet a megjelenésünknek. Kézimunka, kötés, horgolás, saját rajz és grafika, ami mintájában, színében azonnal megjelenhet. A természetesség vonz? Az anyagokban biztosan ki lehet ezt fejezni. Állatvédelem? Utalhat a minta és felirat erre.

Sport. A sport annyira hat az érzelmeinkre, hogy befolyásolhat bennünket a színek társításánál és a márkahűségnél. Sok sportcsapat olyan színekkel rendelkezik, amelyek nemcsak a csapat szellemiségét ösztönzik, hanem harmonikusan kiegészítik egymást. Bordó és Kék – csakis Barcelona, Tűzpiros – Ferrari szurkolóknak.

Bútorok. Ha jobban szeretjük a 2 személyes kanapét a sarokgarnitúránál, akkor az az általános ízlésünket tükrözi. Egy bőrgarnitúrát vennénk, de a költségvetésünk szerint csak az összeszerelhető bútort engedhetjük meg magunknak? Nem számít, mert ha szemügyre tudjuk venni a finom dolgokat, ha tudjuk értékelni a részleteket, akkor tudni fogjuk, hogy a jó miért “jó”. Tehát akármit is keresünk, az igényes szemünk képes megmondani a különbséget a gagyi és az ízléses között. Ugyanez a szem alakítja az ízlésünket a ruhák területén. Jobban megértjük, hogy mi néz ki jól rajtunk, végül is már odafigyelünk arra, hogy mi jól néz ki az otthonunkban. A színek és stílus összhangja megjelenik a falakon belül és kívül.

Építészet Minden bizonnyal mindenkinek van kedvenc korszaka az építészi stílusokat illetően vagy van kedvenc építésze akinek izgalmasak a megoldásai. Antoni Gaudi, Frank Lloyd Wright vagy Ybl Miklós munkája sokakat megihletett már. Az esztétikai szempontból vonzó épületek és terek szintén befolyásolják általános ízlésünket. Akár a minimalizmust részesítjük előnyben, akár a Reneszánsz kor gazdag formavilágát kedveljük, mindegyik az esztétikai preferenciánknak felel meg. Ez a ruhatárunkban visszaköszönhet a szabásvonalakban.

Grafika A művészet és a stílus mindig szorosan kapcsolódott egymáshoz. Régi klasszikusok jelennek meg pólókon vagy ruhamintákban. Akár a Mona Lisa vagy Andy Warhol képei gyakori felhasználásúak a tervezők között. Manapság a grafikai tervezés játszik nagy szerepet játszik abban, amit valaki visel. Gondoljunk csak a logókra, feliratokra, kinyilatkoztatásokra.

Filmek Mindenki meg tud nevezni jó néhány stílusikont rövid időn belül. Beugorhatnak filmről, díjátadóról vagy szimplán utcai paparazzi felvételről. Neves színészek, férfiideálok valószínűleg több férfi stílusát befolyásolták, mint a divattervezők. Ikonikus, amikor egy karakter és a színész stílusa úgy isten igazából egymásra talál. Ez az igazi inspiráció, amit mi is beemelhetünk a saját stílusunkba.

Zene A zene és a stílus között is kapcsolat van. A zenei ízlésed valószínűleg a stílusod egyik kreatív forrása. Egy bizonyos műfaj rajongói hajlamosak saját „egyenruhájukat” alkalmazni, hogy felismerjék egymást. A nap végén a zene gyakran kapu a stílus világába, mert arra ösztönöz, hogy úgy tekints a ruhára, mint eszközre az ízlésedet és stílusod kifejezésére a világ számára. A világzene, a szub-kultúrális zene, a népzene elemei, színvilága is hatással van a stílusunk kialakításra is.

Jelen korunkban, amikor globálisan elérhetőek ugyanazok a trendek, zenék, márkák, eléggé tud a megjelenés is uniformizálódni. Rövid időn belül jutnak el ezek az információk és hatások a világon az emberekhez. És mégis – a társadalom amelyben élünk, a városunkra vagy közösségünkre jellemző ízlésvilág, a személyes preferenciánk mind egyedi megoldásokat is kínálnak. Ami megkülönböztethető. Ezen hatások alapján alkosd meg a Saját világodat – Légy Önmagad!

Kapcsolódjon a személyiség és a stílus!

Személyiségtípusunk a stílusban is megjelenik. Személyiségtípusunk velünk született – bár a nevelés, illetve társadalmi hatások módosíthatják. A legtöbb esetben 2 – néha 3 – típus jegyei keverednek bennünk különféle arányban. Abban az esetben, ha valamelyik típus erősen dominál, az már csecsemőkorban felfedezhető. Elterjedt mostanában a DISC személyiség analízis, amely 4 típust különít el.

  • Piros – Kolerikus
  • Sárga – Szangvinikus
  • Zöld – Flegmatikus
  • Kék – Melankolikus

Neked mi a domináns személyiségszíned? A tesztből megtudhatod – amelyik a legtöbb pontot kapja. A tesztet itt tudod kitölteni, ingyenes:http://medock.hu/teszt_temperamentum#

A jegyek jellegzetességei:

Piros

Erősségei: aktív, irányító, határozott, magabiztos, gyakorlatias, Gyengéi: munkamániás, kritikus, hibáztató, türelmetlen, hajlamos a manipulációra, diktatórikus, ingerlékeny, indulatosStílusa: szereti a legjobb minőséget, a márkás ruhákat, kütyüket, órákat. Domináns az öltözködésben is, de inkább visszafogott az eleganciája.


Sárga

Erősségei: vonzó, humoros, derűs, vidám, őszinte, spontán, lelkes, ötletes, kíváncsi, ösztönző, energikus, jó kapcsolatteremtőGyengéi: szórakozott, rendetlen, szétszórt, nem kitartó, feledékeny, gyenge név- és számmemóriája van, hajlamos a füllentésreStílusa: szereti a harsány színeket, célja, hogy kitűnjön a tömegből. Imádja az ékszereket, a modern, divatos dolgokat, akkor is ha az nem márkás. Feltűnő lehet a smink és a frizura is.

Kék

Erősségei: átgondolt, elemző, komoly, rendes, kitartó, szervezett, tervszerű, együtt érző. Gyengéi: perfekcionista, pesszimista, sértődékeny, nyomasztó, kritikus. Stílusa: Konzervatív stílust kedvelik, ruháik általában élére vasalt, klasszikus dizájnt képviselik. Ruháik praktikusak és jó minőségűek – de nem sznob. Nem szeretnek feleslegesen költeni és flancolni

Zöld

Erősségei: türelmes, kiegyensúlyozott, nyugodt, higgadt, alkalmazkodó, barátságos, figyelmes. Gyengéi: lusta, motiválatlan, halogató, konfliktuskerülő, makacs, döntésképtelen. Stílusa: öltözetük visszafogott, kerülik az extravagáns, feltűnő darabokat. Ékszereihez sokszor érzelmileg kötődik, esetleg családi ékszer. Elsődleges szempont a kényelem, kötődnek a kedvenc darabokhoz.