Minden, ami hatással van a Stílusodra. Holisztikus szemlélet a megjelenésben.

Számomra a Stílus nem csupán a ruhák egymásra rétegzését jelenti. Számít ahogy viseljük, és amit rajtuk keresztül szándékozunk mondani magunkról. A végeredményt illetően jelentős különbség van aközött, hogy némi erőfeszítést és tudatosságot teszünk a megjelenésükbe, és aközött, hogy pusztán azért vesszük magunkra a ruhákat, mert inkább nem lennénk mezítelenek. A Számodra megfelelő stílussal ki tudod mutatni a egyediségedet. Ez önismeretet is kíván, ami nem szerezhető meg egy nap alatt.

Mindemellett számos dolog befolyásolja a személyes stílust, és meglepő módon soknak nincs is köze a divatiparhoz. A márkák és a trendek megjelenítésével foglalkozó médián túl, más dolgok is befolyásolják az általános ízlésünket. Íme 11 dolog, amelyek befolyásolják a Te ízlésedet is:

A személyiségünk. Attól függően, hogy az alapszemélyiségünk mennyire introvertált vagy extrovertált változik a választott színek élénksége, intenzitása, mintázata. A személyiség beazonosításával a Stílus coaching betekintést nyújt a motivációkba, tevékenységekbe és a kommunikációs stílusba. A folyamat által felismerjük a belső értékeket, az önértékelés állapotát, a önbecsülés és érdemesség forrásait, a stressz okait, a nem-verbális kommunikációt, a viselkedési attitűdöt és a tanulási stílust.

Az éghajlat, ahol élünk. Mi élvezhetjük a 4 évszak változatosságát. Ilyen szempontból be kell fektetnünk minőségi téli termékekbe, de ugyanúgy a meleg nyári időjárást is kiálló minőségi darabokba. A mi éghajlatunkon ez megosztja a költségvetésünket, ezért jobban oda kell figyelni, hogy amit veszünk az tartós és minőségi legyen.

A munkánk. A munkanapokon a cég öltözködési kódexe az irányadó, ha van egyenruha, vagy színekre, fazonra vonatkozó előírás, akkor eszerint kell választani. A költségvetésünk nagy részét pedig olyan ruhadarabokra költjük, amit 8:00 és 17:00 között viselünk majd. Érdemes egy elemzést végezni, hogy 1 hét alatt hogyan oszlik meg a különböző programok aránya. Ezekhez pedig rendeljük hozzá a szükséges megjelenési és öltözködési szabályokat. Így elkerülhető, hogy valamiből túlvásároljuk magunkat, míg egy fontos területet alulértékelünk.

Más emberek. Az emberek többségének veleszületett vágya, hogy a társaik elfogadják. Ez a vágy befolyásolja a ruhaválasztásunkat is, hogy ne feltétlenül tűnjünk ki. Ezért is tűnnek a divattervezők, művészek különcnek vagy furcsának. Emellett az emberek olyan dolgokat is szeretnének viselni, amiben vonzónak tűnnek a másik nem számára. A párunk stílusa vagy a munkatársaink szintén befolyásolhatják a stílusunkat.

A hobbink. Kiváltképp igaz ez arra, ha a hobbink konkrétan része lehet a megjelenésünknek. Kézimunka, kötés, horgolás, saját rajz és grafika, ami mintájában, színében azonnal megjelenhet. A természetesség vonz? Az anyagokban biztosan ki lehet ezt fejezni. Állatvédelem? Utalhat a minta és felirat erre.

Sport. A sport annyira hat az érzelmeinkre, hogy befolyásolhat bennünket a színek társításánál és a márkahűségnél. Sok sportcsapat olyan színekkel rendelkezik, amelyek nemcsak a csapat szellemiségét ösztönzik, hanem harmonikusan kiegészítik egymást. Bordó és Kék – csakis Barcelona, Tűzpiros – Ferrari szurkolóknak.

Bútorok. Ha jobban szeretjük a 2 személyes kanapét a sarokgarnitúránál, akkor az az általános ízlésünket tükrözi. Egy bőrgarnitúrát vennénk, de a költségvetésünk szerint csak az összeszerelhető bútort engedhetjük meg magunknak? Nem számít, mert ha szemügyre tudjuk venni a finom dolgokat, ha tudjuk értékelni a részleteket, akkor tudni fogjuk, hogy a jó miért “jó”. Tehát akármit is keresünk, az igényes szemünk képes megmondani a különbséget a gagyi és az ízléses között. Ugyanez a szem alakítja az ízlésünket a ruhák területén. Jobban megértjük, hogy mi néz ki jól rajtunk, végül is már odafigyelünk arra, hogy mi jól néz ki az otthonunkban. A színek és stílus összhangja megjelenik a falakon belül és kívül.

Építészet Minden bizonnyal mindenkinek van kedvenc korszaka az építészi stílusokat illetően vagy van kedvenc építésze akinek izgalmasak a megoldásai. Antoni Gaudi, Frank Lloyd Wright vagy Ybl Miklós munkája sokakat megihletett már. Az esztétikai szempontból vonzó épületek és terek szintén befolyásolják általános ízlésünket. Akár a minimalizmust részesítjük előnyben, akár a Reneszánsz kor gazdag formavilágát kedveljük, mindegyik az esztétikai preferenciánknak felel meg. Ez a ruhatárunkban visszaköszönhet a szabásvonalakban.

Grafika A művészet és a stílus mindig szorosan kapcsolódott egymáshoz. Régi klasszikusok jelennek meg pólókon vagy ruhamintákban. Akár a Mona Lisa vagy Andy Warhol képei gyakori felhasználásúak a tervezők között. Manapság a grafikai tervezés játszik nagy szerepet játszik abban, amit valaki visel. Gondoljunk csak a logókra, feliratokra, kinyilatkoztatásokra.

Filmek Mindenki meg tud nevezni jó néhány stílusikont rövid időn belül. Beugorhatnak filmről, díjátadóról vagy szimplán utcai paparazzi felvételről. Neves színészek, férfiideálok valószínűleg több férfi stílusát befolyásolták, mint a divattervezők. Ikonikus, amikor egy karakter és a színész stílusa úgy isten igazából egymásra talál. Ez az igazi inspiráció, amit mi is beemelhetünk a saját stílusunkba.

Zene A zene és a stílus között is kapcsolat van. A zenei ízlésed valószínűleg a stílusod egyik kreatív forrása. Egy bizonyos műfaj rajongói hajlamosak saját „egyenruhájukat” alkalmazni, hogy felismerjék egymást. A nap végén a zene gyakran kapu a stílus világába, mert arra ösztönöz, hogy úgy tekints a ruhára, mint eszközre az ízlésedet és stílusod kifejezésére a világ számára. A világzene, a szub-kultúrális zene, a népzene elemei, színvilága is hatással van a stílusunk kialakításra is.

Jelen korunkban, amikor globálisan elérhetőek ugyanazok a trendek, zenék, márkák, eléggé tud a megjelenés is uniformizálódni. Rövid időn belül jutnak el ezek az információk és hatások a világon az emberekhez. És mégis – a társadalom amelyben élünk, a városunkra vagy közösségünkre jellemző ízlésvilág, a személyes preferenciánk mind egyedi megoldásokat is kínálnak. Ami megkülönböztethető. Ezen hatások alapján alkosd meg a Saját világodat – Légy Önmagad!

Kapcsolódjon a személyiség és a stílus!

Személyiségtípusunk a stílusban is megjelenik. Személyiségtípusunk velünk született – bár a nevelés, illetve társadalmi hatások módosíthatják. A legtöbb esetben 2 – néha 3 – típus jegyei keverednek bennünk különféle arányban. Abban az esetben, ha valamelyik típus erősen dominál, az már csecsemőkorban felfedezhető. Elterjedt mostanában a DISC személyiség analízis, amely 4 típust különít el.

  • Piros – Kolerikus
  • Sárga – Szangvinikus
  • Zöld – Flegmatikus
  • Kék – Melankolikus

Neked mi a domináns személyiségszíned? A tesztből megtudhatod – amelyik a legtöbb pontot kapja. A tesztet itt tudod kitölteni, ingyenes:http://medock.hu/teszt_temperamentum#

A jegyek jellegzetességei:

Piros

Erősségei: aktív, irányító, határozott, magabiztos, gyakorlatias, Gyengéi: munkamániás, kritikus, hibáztató, türelmetlen, hajlamos a manipulációra, diktatórikus, ingerlékeny, indulatosStílusa: szereti a legjobb minőséget, a márkás ruhákat, kütyüket, órákat. Domináns az öltözködésben is, de inkább visszafogott az eleganciája.


Sárga

Erősségei: vonzó, humoros, derűs, vidám, őszinte, spontán, lelkes, ötletes, kíváncsi, ösztönző, energikus, jó kapcsolatteremtőGyengéi: szórakozott, rendetlen, szétszórt, nem kitartó, feledékeny, gyenge név- és számmemóriája van, hajlamos a füllentésreStílusa: szereti a harsány színeket, célja, hogy kitűnjön a tömegből. Imádja az ékszereket, a modern, divatos dolgokat, akkor is ha az nem márkás. Feltűnő lehet a smink és a frizura is.

Kék

Erősségei: átgondolt, elemző, komoly, rendes, kitartó, szervezett, tervszerű, együtt érző. Gyengéi: perfekcionista, pesszimista, sértődékeny, nyomasztó, kritikus. Stílusa: Konzervatív stílust kedvelik, ruháik általában élére vasalt, klasszikus dizájnt képviselik. Ruháik praktikusak és jó minőségűek – de nem sznob. Nem szeretnek feleslegesen költeni és flancolni

Zöld

Erősségei: türelmes, kiegyensúlyozott, nyugodt, higgadt, alkalmazkodó, barátságos, figyelmes. Gyengéi: lusta, motiválatlan, halogató, konfliktuskerülő, makacs, döntésképtelen. Stílusa: öltözetük visszafogott, kerülik az extravagáns, feltűnő darabokat. Ékszereihez sokszor érzelmileg kötődik, esetleg családi ékszer. Elsődleges szempont a kényelem, kötődnek a kedvenc darabokhoz.