Egy kivételes írást, illetve ennek a vázát adó interjúkat szeretném megosztani Veletek most itt az oldalamon. A téma mindig időszerű, hiszen a szépségről, az erre épülő szakmáról és ehhez társított érzelmekről mindig van véleményünk. Ám emellett az is különleges, hogy az írás egy 18 éves lány „tollából” és gondolataiból származik. Bartha Boglárka nem másra vállalkozott, minthogy annak jár utána, hogy igazak-e azok a feltételezések, amit a laikusok a szépségideálról gondolnak, a szakmából adódó önértékelési zavarokról, a modellekkel kapcsolatos tévhitekről és sztereotípiákról. Az első interjú velem készült Stílus coach minőségemben, míg a második egy hús-vér modellel, Cintiával aki 18 évesen már 4 év tapasztalattal rendelkezik.

I. Interjú a Stílus Coach-al, Pap Edinával

Mit értünk, szépség és modell alatt?

Szépség alatt önmagában egy múlandó és változó állapotot értünk, ami minden kultúrában, korszakban és minden ember szemében különböző. Egy nőn mind a külső, mind a belső tulajdonságok fontosak, de a külső tulajdonságokat meg lehet szépíteni belső erényekkel, mint például az intelligenciával, becsületességgel, kecsességgel és eleganciával. Ezek mind örök erények. Az idő előre haladtával az adott ideálok sokat és állandóan változnak. A szépség számomra nagyon szubjektív dolog és egyéni ízlés kérdése is. Leginkább a kisugárzást érzékeljük elsőre, nem feltétlenül a fizikai tulajdonságokat. A fizikai tulajdonságok megítélése időről-időre változik, amit befolyásol a társadalom, az egészségről alkotott vélemény. Én szépnek tartom azt, aki kiegyensúlyozottságot mutat, illetve azt, ha valakin van egy nagyon emlékezetes és egyedi rész. Ez lehet például a szem, a bőr, arcforma, az arányok különlegessége. Mindannyiunk számára fontos, hogy szépnek tudjuk érezni magunkat, mert ez az önértékelésünkre is komoly hatással van.

Te miért választottad Stílus Coaching szakmát, mi motivált ebben?

Engem mindig is vonzott a divat, a színek világa, a testbeszéd tudatossága és emellett szeretem a támogató és segítő munkát. Évekkel ezelőtt elmentem én is egy stílus tanácsadóhoz, és az a nap tényleg sok újat adott, de abban nem segített, hogy a saját negatív gondolataimat a testemről le tudjam küzdeni. A Stílus coaching annyiban más, hogy itt az önismerettel, önelfogadással is foglalkozom, a Nő, a Férfi belső önképével. Nagyon megható az a pillanat a stílus coaching során amikor egy általam szépnek látott nő, a sok önostorozás és kishitűség után végre felismeri a saját értékeit és elkezdi látni magát más szemmel – valósan. Kivirul, tervezni kezd, szinte centimétereket nő ahogyan tartja magát.

Mit gondolsz, miért ilyen divatos napjainkban a modell szakma?

Nagyon vizuális világban élünk. A kép, amit látunk hatással van a gondolatainkra. Én a modellszakmát művészetnek is látom, olyan alkotást hoznak létre közösen, ami lehet fotó, de egy bemutatón vagy reklámvideón mindez megelevenedik. Hat ránk, befolyásol, gondolatokat ébreszt, inspirál. Ez igazi csapatmunka, amibe mindenki beleteszi a maga 100%-os részét.

Lehet-e bárkiből modell?

Az utóbbi években szerencsére megváltozott a modellszakma. Már nem csupán a klasszikus értelemben vett szépségre van igény, hanem a szépség mellett a megfelelő személyiséget is keresik. Most több lehetősége van a modelleknek, mint eddig bármikor. Dolgozhat csak az arcával, reklám vagy a kifutón, lehet plus size modell is, ami szélesíti a palettát. Egy jó csapattal (sminkes, fodrász, fotós) nagyon hatásos eredményt lehet elérni. Kell a belső tűz és az elkötelezettség is, hiszen ez átjön a tekinteten. A különlegesség is beemelhet valakit a modellek világába – gondoljunk csak a bőrhibás modell Winnie Harlow sikertörténetére, Mirian Njoh albínó modellre vagy Farkas Évi plus size modellre. A legfontosabb kritérium azonban az, hogy fotogén legyen. Vannak olyan arcok, amelyek egyszerűen életre kelnek a képeken, valami árad belőlük, és ez tud bennünket a hatalmába keríteni.

Vannak ennek a szakmának veszélyei és buktatói? A legfontosabb szerintem az önismeret, önbecsülés és önértékelés. Döntse el magában, hogy ez belefér-e az ő értékrendjébe. Támogatni fogja-e őt a céljai elérésében. Mivel a személyiség is sokban meghatározza, hogy sikeresen tud-e ebben a szakmában dolgozni (mennyire introvertált vagy extrovertált). Csak olyan ügynökséget válasszon, aminek jó a megítélése, amivel tud azonosulni, hisz benne, szimpatikus a kapcsolattartó. A bizalom fontos az első lépéseknél. Ez egy olyan szakma, ahol nagyon rendben kell lenni fejben. Szükség van mentális erőre és felkészültségre, hogy ne omoljon össze a modell önértékelése. Ha egészségen az önmagáról alkotott képe akkor nem is lesz olyan sérülékeny ebben a pörgős szakmában, meg tudja őrizni a méltóságát. Ha céltudatos és ebbe be tudja illeszteni a modellkedést, van elhivatottsága – de nem mindenáron, csak, ami belefér az értékrendjébe, akkor nem sérül csak fejlődik.

Szerinted, mi határozza meg a divatot?

A divat hatalmas üzlet. Sokkal több embert érint, mint gondolnánk – az alapanyagok termelőitől kezdve, a vásárlókon át egészen a gyártókig. Ezáltal tudunk egyéniségek lenni, különbözőképpen kifejezni önmagunkat. Ha akarjuk lehetünk elegánsak, romantikusak, bohémok. A divatot most leginkább az utca embere határozza meg. A tervezők is inspirálódnak és az utcai öltözetekből merítenek ötleteket. Akár Te is tudod az öltözékeddel befolyásolni a trendet. A mikrokörnyezetedben mindenképpen. Aztán belép a hírességek vonala – hiszen egyfajta példaképek, akikre felnézünk, akikre hasonlítani szeretnénk. Tudom, ők rengeteg pénzt, időt és energiát fordítanak a külsejükre, amelyet nem biztos, hogy bárki megengedhet magának. Tehát ha másért nem is, de a sok munka és pénz miatt, amelyet önmaguk, saját testük, bőrük, hajuk szépségére áldoznak, megéri figyelni rájuk. Így a divat alakulását ők is erőteljesen befolyásolják.

Miért szeretne valaki divatos, tetszetős, csinos lenni?

Az első benyomás sokat számít. Akár üzleti, akár magáncélú a találkozás sok információt szerzünk egymásról pusztán a külső által. Ehhez hozzájön még a viselkedés és a nonverbális kommunikáció. Egészen más a viselkedése egy olyan embernek, aki magabiztos és rendben van az önbizalma, és más egy olyan embernek, aki valamilyen oknál vagy hiedelemnél fogva önbizalomhiányos. Mi emberek a negatív önképünket sokszor a külsőnkre vezetjük vissza: „túl csúnya /kövér /sovány /alacsony /magas /aránytalan vagyok”. De tényleg minden az adottságainkon múlik? A válaszom, hogy szerencsére nem. Egy stílus tanácsadó és coach meg tudja mutatni, hogy hozhatod ki a külsődből a maximumot!

Ha van változó divat, van állandó is? Mi az, ami mindig stílusos lesz?

Az mindig stílusos, ha a személyiségünknek megfelelő személyes stílust választjuk. 5 alapstílus van (természetes, klasszikus, drámai, kreatív és romantikus). Ebből kettőt érdemes a ruháinkban és kiegészítőinkben követni. Ezáltal születik meg egy Rád jellemző stílus. Ne keverd össze-vissza. Az időtlen ruhadarabok mindig stílusosak – klasszikus színek (kék, fekete, fehér, szürke), semleges színek, finom anyagok, az alakodra illő, jól szabott ruhadarabok. A minőség a mennyiség felett.

Meghatározza-e valakinek a státuszát, ha valaki divatos?

A divatos helyett én inkább a személyes márkát, az image-t szeretem használni. Ennek a személyes márkának a kialakításában benne foglaltatik a munkaköri pozíció, hogy milyen típusú cégnél dolgozik, mi az értékrendje, mit szeretne magáról közölni. Ha ez mind összhangban van akkor lesz hiteles. A személyes márka az „egész emberről” szól, azt mondjuk rá, hogy „egyben van”. Ezért a külső jellemzőknek meg kell egyeznie a belsővel is. A teljes identitás összehangolását jelenti. Képességeit, tehetségét, hozzáállását a vizuális, érzelmi és verbális identitás részét képezik. A személyes márkaépítés az üzleti üzenet

II. Beszélgetés egy modellel – Cintia

Cintia egy 18 éves diák – négy éve foglalkozik modellkedéssel, megtapasztalta, hogy mennyi munka kell egy jól fizető álláshoz, és, hogy ez mennyi áldozattal jár. Hatalmas tapasztalatot gyűjtött a világról. Tisztában van vele, kiben lehet megbízni, hogy mennyi nehézsége is van ennek a szakmának, és ha nem vagyunk résen, pórul járhatunk.

Hogyan kezdődött a modell karriered? Mi ösztönzött erre, esetleg felfedezett valaki? A szüleid hogyan fogadták? Nekem soha az életben nem jutott ez eszembe, csak nagyon cingár, magas, piszkalábú voltam, az Instagramon vagánykodtam amikor egy ügynökség megkeresett, és én naívan elmentem hozzájuk és leszerződtem, amikor még 14 éves voltam. Anyukám nagyon támogatott, azt gondolta, hogy én sztár leszek majd. Apukámat nem érdekelte, ő azt mondta, hogy ez hülyeség, ezt ne csináljam, semmi értelme, inkább tanuljak, nem fogok ebből megélni. Úgyhogy anyukám az, aki a mai napig nagyon támogat és mondja, hogy menjek, utazzak.

Hogyan néz ki egy munkanapod?

Itthon nem igazán szoktam dolgozni, mert szinte elvárják, hogy ingyen dolgozzak. Ha külföldön vagyok, akkor úgy néz ki egy napom, hogy reggel kapok egy e-mailt, amiben benne van az egész napom. Mikor hol kell lennem, benne van kb. öt cím, ahova el kell mennem a nap folyamán, és akkor vagy taxival, vagy tömegközlekedéssel megyek. Ezek általában castingok, és viszem magammal a kiskönyvemet, amiben benne vannak a fotóim és viszek magammal egy kártyát, amiről meg tudnak ismerni utólag. Ott kb. egy percet találkozom a klienssel, aki hívott, majd pár nap múlva visszajeleznek, hogy kellek-e vagy nem. Mindig egyedül megyek.

Más modell társaid külseje befolyásolt-e valaha? Hogyan figyelsz oda az alakodra, kinézetedre? Van-e egy ügynökség által megszabott diétád, vagy edzés terved?

Igen, sajnos én az a típus vagyok, aki soha nincs magával megelégedve. Van egy egészséges önbizalmam, de nem tudom eldönteni, hogy elmenjek a nőiesebb vonalba és edzzek, vagy fogyókúrázzak, ha olyan munkát akarok elvállalni, ahol a vékonyabbakra van szükség. (pl. megláttam a Kendal Jennert). Nagyon sokat edzek, figyelek a táplálkozásomra, ha van olyan nap amikor tudom, hogy van egy nagyon fontos casting, akkor előtte a szervezetemet totál kiürítem, nem eszek, nem iszom, mert tudom, hogy a víz a bőrömet teljesen felfújja, ha viszont nem iszom akkor teljesen leszálkásodok. Céltudatos vagyok, és ha valamit el akarok érni, akkor tudom, hogy néha ez kell hozzá.

Hogyan tudod összeegyeztetni a modellkedést a tanulmányaiddal és a magánéleteddel?

Az elmúlt három évben utaztam, akkor teljesen magántanuló voltam, de amikor hazajöttem mindent be kellett pótolni, osztályozó vizsgákat kellett tennem. Az eredményekkel nagyon nem foglalkoztam, mondván csak görbüljön, az eredmény lényegében nem számít. Így toltam az éveket, mondván, majd utolsó években belehúzok. És most, amikor utoljára kimentem Milánóba, éreztem, hogy így nem lesz jó. Onnantól kezdve egyéni tanrendem lett, ami azt jelenti, hogy hazajöttem és be kellett pótolnom a dolgozatokat. Most az érettségi előtt már nem utazom, számítanak a jegyek és tudom, hogy a kettő együtt nem megy. El kell dönteni, hogy melyiket akarja az ember. Nem akarok 26 évesen üres fejjel ülni sehol, most a tanulás a legfontosabb. Itthon nem vállalok munkát, kapcsolata az embernek nem igazán lehet.

Mit gondolsz, ebben a szakmában csak a külső számít?

Nem, sőt, ha megnézed a legnagyobb topmodelleket, nekik olyan személyiségük van, ha megjelennek az robban, és a legtöbb lánynak nincs nyelvtudása, nem tudnak megszólalni. Így nem fognak felvenni, viszont, ha nem olyan a külsőd viszont a személyiséged megnyerő és el tudod magad adni, akkor megvettek.

Van példaképed?

Igen, nekem a number one Winnie Harlow a foltos képű. Egyszer voltunk bulizni és ott táncolt. Ő nekem a nagy favoritom. Nagyon más, mint mi félig fekete, félig fehér. Mindig néztem az Instagrammon, hogy mennyire más, mint mi, és amikor ott állt mellettem rájöttem, hogy ugyanolyan, mint én semmivel sem másabb, csak több ember ismeri.

Összességében miben és mennyire változtatta meg az életedet ez a szakma?

A személyiségemet változtatta meg, a nyelvtudásomat a talpraesettségemet. Nagyon jó emberismerő lettem, és ha kérdeznek tőlem valamit tudom, hogy mire kíváncsiak igazán és az emberekkel való kapcsolataim teljesen átértékelődtek.

III. Összegzés

Ha valaki ténylegesen benne van a szakmában az előnyére is fordíthatja, pozitívan profitálhat belőle. A manökenek, ha sikeresek az egész világot bejárhatják, élményeket gyűjtenek. Külföldön az ember csak magára számíthat, ezért később magabiztosak és talpraesettek lesznek. A sok távollét miatt jobban értékelik személyes kapcsolataikat. Megtanulják kiben bízhatnak, és hogy mik a valódi szándékok. A test teljes kontroll alatt van tartva, de ennek van, hogy a modellek örülnek, mivel, ha ezt ténylegesen tudják irányításuk alatt tartani és tisztában vannak a testük szükségleteivel, akkor ez nem fordul át életveszélyes helyzetbe. Így ezek a szabályok egy egészséges testet és lelket tudnak eredményezni.

Szép vagy. Ahogy régen. Ahogy mindig. Ahogy most is. De most még szebb. Akkor is, ha bent vihar dúl, ha nem sima a víztükör, ha nem ragyog a Nap, ha… és ezért költözni kell. De most nem a belső ragyogásnak kell kiköltöznie arcodra, szemeidbe, mosolyodba. A külső ragyogásnak kell beköltöznie lelkedbe.

Csitáry-Hock Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: